Czy to tylko moja O3 jest taka oszczędna?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prez7
    Ambiente
    • 2014
    • 111
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

[quote="Qgar"]
    Zamieszczone przez Prim
    Pierwszy wyjazd na weekend majowy spalanie z wyjazdu ~ 6,0 (3 osoby dużo bagażu) prędkości 120 - 130, klima

Drugi wyjazd na weekend czerwcowy spalanie z wyjazdu ~ 7,0 (+1) (4 osoby dużo bagażu) prędkości 130 - 140, klima

wiem, że to nie jest duża różnica... ale ciężko mi w trasie zbliżyć się do 6,0... może samochód naturalnie spowszedniał... i przestałem się spinać, a może rzeczywiście większe obciążenia + prędkość dały taki wynik...

A nawiązując do tematu - nie wiem czy moje ostatnie wyniki z motostatu (tankowania 19 i 22.06.2014) można uznać za oszczędne, ale ja naprawdę jestem zadowolony:
    trasa Gdańsk->Wrocław - komputer 5,7L/100km, dystrybutor 5,85, przy prędkości średniej 56km/h
    trasa powrotna Wrocław->Gdańsk - komputer 5,3, dystrybutor 5,45, prędkość 57km/h
    Styl jazdy spokojny - 10km/h licznikowo powyżej ograniczeń, ale nie dziadkowy i panikliwy czyt. 40km/h przed fotoradarem na ograniczeniu do 50, jak robią co niektórzy zapitalający kilkadziesiąt km/h powyżej ograniczenia. W powrotnej drodze wartość niższa mimo napotkanych procesji Bożego Ciała, bo zacząłem lepiej ogarniać auto (mam dopiero ok. 3tys.km przejechane).
    Gdybym wysadził żonę i córkę z bagażem z auta i wyłączył klimę, to da się bez problemu zejść do wartości katalogowej 4,7L/100km, bo nieraz widziałem średnie 4,9L/100km na komputerze - no ale to już by było walczenie o dziesiąte czy setne na siłę, a nie chodzi o to by się męczyć jeżdżąc jazdą, lecz by czerpać z niej przyjemność

A jeszcze taka jedna kwestia Prim - zauważyłem na motostat, że z akcesoriów doszedł Ci bagażnik dachowy - weź to też pod uwagę w spalaniu - nie wiem czy po zakupie go od razu założyłeś, ale na pewno od tego czasu spalanie Ci podskoczyło, więc kto wie
    Nawiązując do twojej wypowiedzi u mnie spalanie z autostrad jakieś 700 km autostradami A2/A1 trasa Warszawa - Tczew i z powrotem, średnio 6,3l/100 km klimatronik załączony, tempomat ustawiony na 140km, czasami docisnąłem jeszcze do 150km/160km przy wyprzedzaniu, na prostej max 190 km/h, tak przez chwilę dla sprawdzenia, lecz ogólnie starałem się trzymać V ustawionej na tempomacie, jednostajnie, bez mocnego deptania.
    Samochód obciążony wakacyjnymi bambetlami cały bagażnik, ja, żona i dziecko.
    Natomiast jeżeli jeżdżę zwykłymi drogami krajowymi, powiedzmy na działkę, przy przelotowych 100km/110km max + klima, wychodzi mi z kompa 5,1litra. Oczywiście staram się unikać "pedałowania" czym mniej tirów i mniej wyprzedzania tym wynik lepszy, myślę że mam szansę zejść poniżej 5l/100km jeżeli trafią się dobre warunki drogowe.
    Reasumując jestem z autka bardzo tak samo z silniczka 1.2TSI, do którego podchodziłem początkowo jak pies do wydry, ale teraz wszelkie lody stopiły się
    Wcześniej: F1 1.2 12V 64KM.
    Teraz: OIII 1.2TSI 85KM Szary metal, Ambition, Amazing.

Komentarz

• Qgar
      Ambiente
      • 2013
      • 246
      • Octavia III combi (5E5)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez prez7
      Nawiązując do twojej wypowiedzi u mnie spalanie z autostrad jakieś 700 km autostradami A2/A1 trasa Warszawa - Tczew i z powrotem, średnio 6,3l/100 km klimatronik załączony, tempomat ustawiony na 140km, czasami docisnąłem jeszcze do 150km/160km przy wyprzedzaniu, na prostej max 190 km/h, tak przez chwilę dla sprawdzenia, lecz ogólnie starałem się trzymać V ustawionej na tempomacie, jednostajnie, bez mocnego deptania.
      Natomiast jeżeli jeżdżę zwykłymi drogami krajowymi, powiedzmy na działkę, przy przelotowych 100km/110km max + klima, wychodzi mi z kompa 5,1litra. Oczywiście staram się unikać "pedałowania" czym mniej tirów i mniej wyprzedzania tym wynik lepszy, myślę że mam szansę zejść poniżej 5l/100km jeżeli trafią się dobre warunki drogowe.
      Reasumując jestem z autka bardzo tak samo z silniczka 1.2TSI, do którego podchodziłem początkowo jak pies do wydry, ale teraz wszelkie lody stopiły się
      To jestem pod wrażeniem wyników z autostrady na tempomacie. O ile te 5.0-5.1 z trasy wydaje mi się normalne dla silnika 1.2, to już przy tempomatowej prędkości 140km/h spodziewałbym się, że 1.2 będzie zaczynał odczuwać masę O3 a przez to więcej palić. A tu proszę niespodzianka i tylko 6.3L/100km - nic tylko pogratulować
      Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
      Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• Trancer
        Ambiente
        • 2014
        • 201

U mnie trasa Szklarska Poręba - Warszawa 6.2l/100km, 3 osoby plus bagaż i również tam gdzie się dało tempomat min 140km/h. Byłem również zaskoczony spalaniem tego silnika.

Natomiast cały wyjazd wakacyjny czyli równe 1500 km W-wa - Szklarska - W-wa 7.7l/100km.

Komentarz

• Sebastian75
          Elegance
          • 2013
          • 912

Jazda RSem beznyną z Międzyzdrojów do Krakowa - A4 tak 140-160, S3 - tak 130-140, reszta - jak się dało.

Efekt?

Średnia 8,1 na przestrzeni ponad 700 km.

Jak jechałem z Torunia do Szczecina zaś zwykłymi drogami - żadnych szybkich czy autostrad - średnia 7,5

Przyznaję - silniki TSI są niezłe

Komentarz

• Himenek
            Rider
            • 2014
            • 412

czyli wychodzi jakieś 1,5 litra więcej od TDI, malutko palą te TSI, szkoda ze mi zjebali i nie mam tego silnika...

Komentarz

• Sebastian75
              Elegance
              • 2013
              • 912

@Himenek - co masz na myśli?

Przecież TDI też daje popalić - a do tego jednak jest bardziej oszczędna

?

PS Może to Twoją widziałem w Szczecinie, jak masz niebieską, na chodniku zaparkowaną, 2 tygodnie temu

Komentarz

• Himenek
                Rider
                • 2014
                • 412

nie, mam czarną
                no daje daje, ale te 1,5 sek do setki to sporo, a spalanie 1,5 litra wyższe nie bije tak po kieszeni mocno, dlatego wolałbym TSI i takie zamawiałem, a wyszło jak wyszło :P

Komentarz

• Sebastian75
                  Elegance
                  • 2013
                  • 912

To jaką masz średnią z ciekawości?

Ja mam chyba, po wojażach po Polsce (nad morze i z powrotem) myślę, że "9"

Po mieście (Kraków) pali mi tak 9-9,5 - w zależności od tego, jakie są korki.

Przy 160 bierze "dyszkę" - przy 150 - 9, 140 - 8

Sporo mam krótkich jazd - wtedy to tak 10-11 wychodzi (3-4 km)

Komentarz

• szplukasz
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 111

Zamieszczone przez Himenek
                    nie, mam czarną
                    no daje daje, ale te 1,5 sek do setki to sporo, a spalanie 1,5 litra wyższe nie bije tak po kieszeni mocno, dlatego wolałbym TSI i takie zamawiałem, a wyszło jak wyszło :P
                    Ja mocno weryfikowałem różnice w spalaniu między tsi a tdi i zapomnij o 1,5 litra różnicy. Przy normalniej jeździe to jakieś 2,3 litra, jak ktoś przyciska trochę bardziej to pewnie ze 3

Komentarz

• Sebastian75
                      Elegance
                      • 2013
                      • 912

Tak, też obstawiam te 2-2,5 różnicy

Chociaż jak ktoś jeździ po mieści sporo, to moim zdaniem te 1,5 może się pojawić.

No i ... wszystko zależy "od buta"

Komentarz

• Himenek
                        Rider
                        • 2014
                        • 412

7,1 zgodnie z motostatem

Po Szczecinie ( zależy jakie trasy od 6 - 10 ( do pracy 12 ale krótki odcinek, mnóstwo świateł i nie dogrzewa się nawet w lecie praktycznie)

Przy 160 bierze jakieś 7-8, 150 to 6,5 -7, 140 - 6-6,5 gdzieś

Komentarz

• bolo81
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 249
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

A dopiszę się do temau - co mi tam Po zakupie narzekałem że 2.0 TSI jest taki paliwożerny i że producenta statystyki spalania mają się nijak do rzeczywistości. Po 9 tys jednak zmieniam zdanie

Tak jak napisał Sebastian75:

Zamieszczone przez Sebastian75
                          Właśnie, jak "but w podłoge" to wiadomo spalanie powyżej 9 litrów z tendencją do nieskończoności Ale jak się jedzie spokojnie (ostatnio z Karpacza tak wracałem) - ciągle powolna kolumna, co jakiś czas mocne wyprzedzanie (prędkość w okolicach 70-110), nie jechałem trybem "PSJ" tylko po prostu bez wariowania. Uzyskałem naprawdę ładny wynik, czyli 6.1 litra (aż przecierałem oczy ze zdziwienia). Jeżdżę na paliwie Shell V-Power Nitro+. Jak na obwdonice wjechałem to już się podniosło do 6.6 - ale i tak poniżej 7 litrów w trasie to przy tej mocy moim zdaniem bardzo dobry wynik. Więc jak to mówią da sie, da sie , chociaż do 5.4 producenta jeszcze daleko :wink:
                          O3 RS TSI DSG

Komentarz

• Himenek
                            Rider
                            • 2014
                            • 412

no jak ostatnio jechałem 90- 100 to miałem 4,6 :P ale do deklarowanych przez producenta 3,7 brakuje jeszcze litra

Komentarz

• Sebastian75
                              Elegance
                              • 2013
                              • 912

@bolo81 - hm...

Jaka różnica w stosunku do zwykłej 95-tki?

Bo mnie zaintrygowałeś tym Shell V-power

Komentarz

• bolo81
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 249
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Sebastian75
                                @bolo81 - hm...

Jaka różnica w stosunku do zwykłej 95-tki?

Bo mnie zaintrygowałeś tym Shell V-power
                                Od niedawna (ok 1 tys km) zmieniłem z 95 na paliwa te "podobno lepsze". Jeszcze za wcześnie żeby stwierdzić z pewnością ale wydaje mi się że mniej pali, tj. wyniku ponizej 7 litrów nigdy wcześniej nie miałem, mało tego jeżdżąc podobnie, nawet ciężko mi było zejść poniżej 7.5 litra. Co do mocy to nie wyczuwam różnicy bo i tak maksa nie wykorzystuje, raczej spokojnie jeżdżę. Co do tego spalania to pojeżdżę ze 2-3 tys to mam nadzieje że będę mógł potwierdzić.
                                O3 RS TSI DSG

Komentarz

• Sebastian75
                                  Elegance
                                  • 2013
                                  • 912

Ile kosztuje to "lepsiejsze" paliwko w stosunku do 95tki?

Komentarz

• Himenek
                                    Rider
                                    • 2014
                                    • 412

tylko że to nitro jest droższe prawie o 1 zł, opłaca się aż tak? wydaje mi się że może 98 w stylu verva czy jakis ultimate będzie dawał podobne rezultaty a tańszy sporo

Komentarz

• bolo81
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 249
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

tankowałem za coś ok 5.80, a normalna 95 kosztuje ok 5.40, więc nie jest taka duża różnica. Jest chyba jeszcze Nitro+ Racing (100), i ta jest w cenie powyżej 6 zeta.

Na szybko znalazłem jakieś ceny: http://www.autocentrum.pl/stacje-paliw/shell/
                                      O3 RS TSI DSG

Komentarz

• Sebastian75
                                        Elegance
                                        • 2013
                                        • 912

Nie myśłałeś, aby zatankować tę mocnijeszą?

Komentarz

• Himenek
                                          Rider
                                          • 2014
                                          • 412

hahahah ale go podpuszczasz

Komentarz

• Sebastian75
                                            Elegance
                                            • 2013
                                            • 912

@Himenek - nic nie pisz, bo sam zatankuję

Zdziwił mnie taką różnicą w spalaniu

Komentarz

• prez7
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 111
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Qgar
                                              Zamieszczone przez prez7
                                              To jestem pod wrażeniem wyników z autostrady na tempomacie. O ile te 5.0-5.1 z trasy wydaje mi się normalne dla silnika 1.2, to już przy tempomatowej prędkości 140km/h spodziewałbym się, że 1.2 będzie zaczynał odczuwać masę O3 a przez to więcej palić. A tu proszę niespodzianka i tylko 6.3L/100km - nic tylko pogratulować
                                              Kluczem wg mnie jest unikanie "butowania" i jednostajna na ile się da oczywiście jazda.
                                              Przy 140km/h mam 3krpm, tak dobry wynik 1.2 zawdzięcza turbinie, bo normalnie taka jednostka bez doładowania miała by spokojnie jakieś 4krpm.
                                              Przykładowo moja była F1 HTP 1.2 miała już ok 4,5krpm przy podobnych prędkościach.

Dodam jeszcze że obecnie w OIII mam nie wiele przeskalowany licznik np vs moja była F1, obecnie przy 140km GPS wskazuje mi 135km/h
                                              Wcześniej: F1 1.2 12V 64KM.
                                              Teraz: OIII 1.2TSI 85KM Szary metal, Ambition, Amazing.

Komentarz

• ryjeks
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 488
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Tak, też obstawiam te 2-2,5 różnicy

Chociaż jak ktoś jeździ po mieści sporo, to moim zdaniem te 1,5 może się pojawić.

Warto skorzystać ze statystyk, bo już są duże próby.

Statystycznie średnio!:

RS 2.0 TDI: 6,5 l

RS 2.0 TSI: 8,7 l

Ponad 2 litry i nie ma zmiłuj.

I teraz jeśli ktoś jeździ spokojnie i kręci niskie spalania to różnica będzie poniżej 2 litrów,
                                                a jeśli ktoś ciśnie to będzie powyżej 3 l.

[ Dodano: Sro 20 Sie, 14 21:01 ]
                                                Zamieszczone przez prez7
                                                1.2 zawdzięcza turbinie,
                                                Najwięcej to jednak skrzynia biegów ma do powiedzenia :wink:

Komentarz

• Qgar
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 246
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez prez7
                                                  Kluczem wg mnie jest unikanie "butowania" i jednostajna na ile się da oczywiście jazda.
                                                  Przy 140km/h mam 3krpm, tak dobry wynik 1.2 zawdzięcza turbinie, bo normalnie taka jednostka bez doładowania miała by spokojnie jakieś 4krpm.
                                                  Przykładowo moja była F1 HTP 1.2 miała już ok 4,5krpm przy podobnych prędkościach.

Dodam jeszcze że obecnie w OIII mam nie wiele przeskalowany licznik np vs moja była F1, obecnie przy 140km GPS wskazuje mi 135km/h
                                                  W pełni się zgadzam... jednostajna jazda i piękne spalanie można osiągnąć. Wystarczy jednak kilka dynamicznych wyprzedzeń i średnia leci w górę.

W 1.4 z DSG, 140km/h na tempomacie przy zapiętym 7mym biegu jest 2500RPM. Niby mniej, a jednak 140 koni potrzebuje więcej karmy niż 85

A jeśli chodzi o prędkość z GPS, to przy kołach 205/55R16 licznik 140 vs GPS 133-134; licznik 60 vs GPS 55-56.
                                                  Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
                                                  Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• kropi
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 153

Nie wiem, czy to kwestia turbiny, ale w moim aucie różnice w spalaniu są ogromne w zależności od stylu jazdy - poprzednie wolne ssaki aż takich różnic nie notowały: mistrzem pod tym względem był mercedes W124 320 CE, który niezależnie od warunków i stylu jazdy brał 12 litrów i kropka. A tu - jazda po Norwegii, większość w górach, 60-80 km/h - poniżej 5/100. Miasto - 6,5 spokojna jazda, 8/100 dynamiczna. Trasa - do 120 km/h mieszczę się w 6,5 (chyba że z rowerami na bagażniku hakowym to 8,5), 140 to już 7-8, 150-160 - 10. Przy 200 pokazuje równe 20... Oczywiście na niemieckich autostradach. Choć i tam się znacznie popsuło, na trasie z Lubeki jest może kilkadziesiąt km, na których można spokojnie rumakować.

Komentarz

Pracuję...